Fordeler og sikkerhet

Av Hanne Isdal, NBBL
 
22. mai lanserte NBBL ny sikkerhetsbutikk. Der får medlemmer rabatt på alt fra røykvarsler til redningsline. Produktene finnes utstilt i egne glassmontere i boligbyggelagenes lokaler. Men hva om uhellet rammer? Vet beboerne og styret hva de skal gjøre?
 
Lær å redde liv og verdier!
For å gi svar, har NBBL utviklet sikkerhetskurs. NBBLs kursdag på If Sikkerhetssenter er spekket med aha-opplevelser om potensielle farer og hvordan du kan unngå dem. I løpet av kurset går deltakerne gjennom praktiske øvelser: Jakt på riktig stoppekran, slukke med pulverapparat og rømme fra røykfylte rom. 
 
Risikomomenter i vanlige boliger vises av erfarne brannmenn, med demonstrasjonsrigger som illuderer bad, kjøkken og kjeller. Utendørs, på trygg avstand, får deltakerne oppleve eksplode-rende gasstanker. Du lærer rett og slett å bo på en sikrere måte. Ideelt slipper du å redde liv - og sparer penger på lavere forsikringspremie.
 
- Hvis mange nok går på skadeforebyggende kurs, bruker NBBL det som argument når de forhandler med forsikringsselskapet om premien på borettslagets forsikring, sier kursleder Leif Høyland.
 
Spin-off
Kurs er et treffpunkt for erfaringsutveksling. En av deltakerne på vårens sikkerhetskurs kunne by på mer. Rune Eriksen inviterte styreledere i sitt distrikt til å bli med sivilforsvaret på øvelse. Sivilforsvaret skulle trene på slukking - og hindre en brann i å spre seg fra eneboligen de tente på.
 
- Dette er ikke en mulighet vi lar gå oss forbi. Det er ikke hver dag vi får se et helt hus brenne ned under kontrollerte forhold, sier Ivar W. Amundsen og Knut Næss Olsen fra Fjellveien borettslag i Moss.
 
Innen en halv time var huset overtent. Etter en time i tilsvarende reell brann, er håpet ute for mennesker som ikke fikk rømt. Etter halvannen time fikk gjestene fra borettslag kle seg i hjelm og jakke tilsvarende brannvesenets verneutstyr. De fikk lov til å gå ti meter fra brannen. Der er strålevarmen så høy at tårevæsken fordamper så du knapt får blunke. Senere fikk de prøve brannslanger, og hvilke krefter som må til for å styre en stråle med høyt vanntrykk.
 
- Vi vet at mange steder tar det tid før brannvesenet kommer til stedet og får begynt slukking. På en slik øvelse får man kjenne på kroppen hvor mye krefter det er i en brann. Vi må trene for å vite hva vi skal gjøre og hvordan. Flere burde lære seg å forholde seg til brann og brannfare. Og, hvis vi kan få til øvelse i Moss, kan andre få det til i sitt nærmiljø også, mener Rune Eriksen, initiativtaker og styreleder i Gjerrebogen borettslag.
 
Respons på NBBLs sikkerhetskurs:
 
- Et førsteklasses kurs - helt fremragende! Veldig mange fine små ideer, sier Willie Johannesen, styreleder i Sundstredet Brygge borettslag i Moss.
 
- Tørketrommelen hos oss holdt på å begynne å brenne fjorten dager før kurset. Nå føler jeg meg mye tryggere, fordi jeg vet hva jeg skal gjøre hvis en situasjon oppstår igjen. Jeg synes kurset ga meg veldig mye. Med litt spøk og litt alvor var begge kurslederne veldig flinke til å forklare, sier Inger Lise Hagmann, styreleder i Moss Verft og Dokk borettslag.
 
- Kjempebra! Vi som driver med eiendom burde alle være på sånne kurs en gang imellom, for eksempel hvert andre eller tredje år. Ellers går det lett i glemmeboken, sier Bjørn Myhr, vaktmester i Trolldalen I borettslag i Moss
 
 - Jeg har hatt om brann i eiendomsforvalter-studiet, men da var det mer en teknisk oppramsing. Kurslederne virket som om de hadde det gøy, og jeg tror budskapet nådde frem til alle. Selv føler jeg meg litt barskere etter kurset, sier Anne Mette Løvaas, forvaltnings-konsulent i Nedre Buskerud Boligbyggelag.
 
- Det var fint og veldig lærerikt. Nå vil vi informere beboerne om alle farene vi lærte om på kurset. Jeg tok med en del brosjyrer fra sikkerhetssenteret for å dele ut. Tidligere har vi sendt ut brosjyrer om vann- og rørleggerarbeid, men en viss sløvhet hos beboerne gjorde at en del gikk i søpla. Da må vi ta det en gang til og med teskje, sier Leif Johannesen, styreleder i Refne borettslag i Halden.