Glaade jul - Skadefri jul .......

Av Kirsti Klamo
 
Batteribyttedagen
1. desember er batteribyttedagen. Da er det igjen tid for å bytte batteri i røykvarsleren. Hver andelseier er ansvarlig for å skifte batteri i sin egen røykvarsler. Minstekravet til røykvarsler er én per boenhet. Dersom din bolig har flere soverom anbefales det likevel at det monteres flere røykvarslere, gjerne en på hvert soverom i tillegg til kjøkken og gang, trapperom eller lignende. Det kan være lurt å vurdere seriekoblet røykvarsler. Disse fungerer slik at hvis en røykvarsler piper, piper alle. På den måten brukes det minst mulig tid til varsling og du kan bruke mer tid på evakuering.
 
Brannslokker
Det er i dag krav om at alle leiligheter og hus skal ha enten husbrannslange eller pulverapparat. Dersom du har husbrannslange hjemme hos deg, kan det være lurt å minne alle beboere, også eventuelle overnattingsgjester hvor denne befinner seg og hvordan den brukes. Husbrannslanger kan gjerne testes for å se at de er tilstrekkelig lange for å kunne slukke branner i alle rom og at de er tilkoblet vann.
 
Brannslukingsapparat skal stå lett tilgjengelig. Også dette er det viktig at alle i husstanden vet hvor er. Ta en titt og se at trykkmåleren står på det grønne feltet. Det anbefales at det finnes flere brannslukningsapparater i et hjem. Gjerne ett på kjøkken, soverom og et i nærheten av utgangen.
 
Juledekorasjoner
Elektriske pyntegjenstander kan være brannfarlige. Et produkt er CE-godkjent er testet for HMS-hensyn, ikke sikkerhetshensyn. Det vil si at selv om et produkt er CE-merket, er det ikke nødvendigvis brannsikkert. Vær derfor fornuftig skeptisk når det kjøpes inn juledekorasjoner som skal kobles til strømnettet eller batteri.
 
Juletre
Juletrær blir fort tørre i granbaret etter å ha stått inne i varmen noen dager og tar dermed fort fyr. En liten gnist i juletrebelysningen kan være nok til at juletreet står i lys lue - bokstavlig talt. Se til at ikke gavepapir dekker litt skjøteledninger og transformatorer til juletrebelysningen. Disse kan bli meget varme, og det kan oppstå gnister.
 
Levende lys
Tilse at levende lys aldri brenner uten tilsyn av voksende personer. Et stearinlys som velter kan på få sekunder overtenne en sofa. I løpet av få minutter kan en hel stue være overtent. Barn eller dyr kan fort velte et lys eller i et ubetenksomt øyeblikk tildekke flammen.
 
Matlaging
Tørrkoking er brannårsak nummer én i Norge. Spesielt på høst og vinterstid liker de fleste av oss å lage tradisjonell norsk mat. Ofte mat som skal kokes lenge. Dette øker faren for tørrkoking. Vi lar kjelen stå på varm komfyr mens vi selv er andre steder i boligen, i verste fall forlater vi kanskje også boligen. Faren er at vi blir distrahert av noe eller noen og da er det lett å glemme tiden og det som står på komfyren. Dette kan skje oss alle og det beste tiltaket er kanskje en komfyrvakt som automatisk skrur av strømmen på komfyren etter en viss tid eller enda bedre; forlat aldri en komfyr som er skrudd på.
 
Før du drar hjemmefra
Dersom boligen skal forlates over lengre tid i vintersesongen, er det et par ting det er lurt å sjekke før man drar. Temperaturen i boligen bør ikke synke under 10oC. La eventuelt varmeovnene stå på med lav effekt. Se til at alle vinduer er lukket. Kald luft utenifra kan fryse rørene i radiatorer under vinduene dersom radiatorene er stengt av. Vær også obs på rør i nærheten av lufteventiler.
 
Montering av tidsbryter på lys gjør boligen mer sikret mot innbrudd. Snakk med naboer og hør om de kan ta inn posten og aviser mens du er borte. Det samme kan være aktuelt for snemåking slik at forbipasserende ikke ser at det ikke er noen hjemme.
 
Nyttårsfeiring
Vi ser hvert år at det forekommer husbranner ved feiring av nyttår. Vurder i deres borettslag om dere skal ha en felles oppskytningsplass for raketter for å hindre at noen beboere skyter opp raketter fra sin egen balkong. Dersom det er en snefattig vinter, kan det være lurt å være litt oppmerksom på om raketter lander på takene på husene rundt deg. Ta en liten titt og se deg rundt etter ild på avveie hvis du er ute når raketter skytes opp.
 
Tørking av tøy
Mange barn bruker mye tid ute i juleferien. Aking, skigåing og skøyting kan føre til kaldt og vått tøy når de kommer hjem igjen. Pass på så det ikke tørkes tøy på varmeovner. Dette er en stor brannfare og må unngås. Tilse at det er minimum 15 cm klaring mellom varmeovner og brannbart materiale.
 
Barn og elektrisitet
Det frarådes at barn eller dyr er alene på rom med løse elektriske artikler eller løse varmeovner. Elektrisk utstyr kan velte og temperaturen bli tilstrekkelig høy til at det tar fyr.
 
Tips på internett
NBBL Partner har en egen skadevernside -
på internett hvor du kan finne mange gode tips innen skadevern på flere områder; brann, vann og innbrudd/tyveri.
Adressen er www.nbbl.no/skadevern  Her finner du også bestillingsskjema på flere skadevernprodukter til ditt borettslag som tilsendes gratis. Det finnes også linker til butikker der du kan kjøpe sikkerhetsprodukter både til hjemme ditt og deg selv.